DIAMETER 12,4

september 2017 - augustus 2018 > Brussel, Antwerpen, Breskens, Oostende

Multimediaal kunstenaar Ief Spincemaille en kleinVerhaal vertrokken op 24 maart 2018 met een boot naar een gebied net achter de horizon. Tijdens een voortraject reisden ze het land af op zoek naar rekruten en spraken mensen onverwacht aan in organisaties, bedrijven en op straat. Ze hadden zeekaarten bij en een klein briefje met een beschrijving van 'de einder' die ze zouden opzoeken. En dit om een 15-koppige bemanning samen te stellen die zich om welke reden dan ook onlosmakelijk verbinden met de bestemming van deze reis.

 

Gedurende 4 dagen zette de bemanning koers richting 62° NB naar een plek net achter de horizon: de 12,4 diameter. Een cirkelvormige gebied van 12,4 km in de Noordzee waar enkel nog de zee en de horizon te zien zijn. Ronddobberend in deze 12,4 diameter zocht de bemanning naar iets wat richting en houvast kan geven. En dit zolang als nodig. Om zo het roer in een bepaalde richting te kunnen plaatsen, en terug ergens naar toe te kunnen gaan. In een reis naar een einder ontrolt zich een dualiteit die ook hoogtevrees kenmerkt: de afgrond is iets dat afschrikt maar ook aantrekt. Ook tijdens deze reis komen twee bewegingen samen: een verlangen zichzelf te verliezen en een verlangen naar zekerheid en controle. De 15 rekruten varen naar 'hun' eigen gebied achter de horizon om er alle richting te verliezen. Maar ook om er iets te vinden wat terug houvast kan bieden.

 

12,4 diameter is op verschillende vlakken een complex proces van samenwerken tussen een groep mensen die elkaar voor deze reis niet kenden. Opvarenden komen uit alle geledingen van de samenleving. Tegen de achtergrond van een wereld op drift zocht deze kleine groep mensen bij zichzelf het stuurloze en richting gevende op.

 

Persoonlijke en mondiale structuren komen samen in deze allegorische reis. Het traject Diameter 12,4 wordt van  online verslagen in een logboek door de jonge schrijfster Babette Debouver. We eindigen met een multimediale presentatie en publicatie van het verhaal op de site Raversyde tijdens de tentoonstelling Un/Settled, een organisatie van Kaap.

 

Een project met steun van vzw Sporen

Laat hier je appreciatie over dit project na!


Veerle Hasselman | 0486 42 79 84
veerle@kleinverhaal.be
Foto's laden...
26.01.2018
Diameter 12,4 blog is online

"We hebben een fantastische eerste week gehad in Oostende en Antwerpen. Alles bij elkaar hebben we een 40-tal mensen gesproken uit verschillende organisaties. Gesprekken die ons schatten aan informatie en verhalen hebben geschonken. Volgende week zetten wij onze tocht te land verder."

 

Volg het reilen en zeilen van ons project Diameter 12,4 op de blog van Babette, 1 van de opvarenden!