O Parleur

2008-2012 > De Brugse Wijken

'Het vertellen van verhalen was vroeger een huis-, tuin- en keukenbezigheid. Ze ontstonden rond het haardvuur omdat men elkaar iets te vertellen had. Het plezier van te vertellen an sich, en de banden die dat smeedt is ontegensprekelijk.' - Geert Van Istendael

 

'De Brugse volksverhalen 'O Parleur' vielen sterk in de smaak. Het sprak aan omdat het zeer herkenbaar was. We herkenden de mensen uit de verhalen.' - Inge & Marleen

 

'Ik was nog nooit in de Brugse volksbuurten geweest, deze verhalen en volksfiguren komen zo plots tevoorschijn en ademen de ziel uit van de gewone mensen in Brugge' - Jos

 

 

SOCIAAL ARTISTIEK BUURTONDERZOEK

 

kleinVerhaal vzw werkte in 2008 in opdracht van de dienst Stedenbeleid Brugge de productie O PARLEUR uit met de ambitie de wijken te engageren in een gelaagd sociaal-artistiek traject dat buurten in beweging zet en de eigenheid van de Brugse wijken aan de oppervlakte brengt.

 

O PARLEUR...

een sociaal-artistiek buurtonderzoek.

O PARLEUR...

speurtocht naar authentieke verhalen en geruchten.

O PARLEUR...

mensen samen brengen en artistiek uitdagen.

O PARLEUR...

een combinatie van multimedia-, installatie- en vertelkunst.

 

 

2009 - 2010

kleinVerhaal werkte O Parleur uit in opdracht van de dienst Stedenbeleid Brugge. Na 2 jaar on tour werden 17 Brugse buurten bereikt en evenveel buurtcomité's. Die laatste organiseerden, samen met een begeleider van kleinVerhaal, telkens een Straffe Verhalenavond en een Straffe Toer, een wandeling doorheen de buurt met de strafste verhalen live verteld door een verteller/acteur. Bovendien werd op iedere locatie gedurende 10 dagen de O Parleur-cel, een interactieve telefooncel, geplaatst om geluiden, gegevens en korte verhalen over de buurt te verzamelen. Deze klanklandschappen vind je terug op www.oparleur.be!

 

2011-2012

Op deze 'on tour' doorheen de Brugse buurten ontdekten we talloze authentieke volkse verhalen die verscholen zaten achter gevels, in steegjes, op pleintjes en parken of achter de toog. Met dit verborgen arsenaal willen we verder aan de slag. Met de ambitie om de volksverhalen naast de grote historische verhalen te plaatsen en ze te ontsluiten voor een breed publiek.

 

Auteur/theatermaker Frank Adam werd uitgenodigd om te grasduinen doorheen dit archief. Hij selecteerde verhalen en bewerkte ze tot 'salonvertellingen'. Muzikant/accordeonist Jean-Baptiste Lison ging in dialoog met de verhalen en het acteerwerk van Adam. Samen blazen deze heren de vertelsels nieuw leven in, zowel op scene als in de huiskamers. Op die manier worden de verhalen terug gebracht naar de mensen en de buurten waar ze gevonden werden. De voorstelling gaat in première op het Gentse ENTER Festival!

 

Frank Adam schrijft teksten voor theater, radio en opera, publiceert romans, absurde fabels, poëzie en liederen en maakt en speelt zelf theater. Zijn werk is filosofisch getint, ernstig-absurd, geestig-ontroerend. Jean-Baptiste Lison is vooral bekend als accordeonist van het 'Orchestre International du Vetex', maar eveneens frontman van het kunstenaarscollectief tousdepassage en prout.me.

 

 

In samenwerking met Stad Brugge, Tapisplein, Wijzer en Erfgoedcel Brugge.

 


Laat hier je appreciatie over dit project na!

Mail naar info@kleinverhaal.be
Foto's laden...
O Parleur website
www.tinktank.be
Frank Adam
Orchestre International du Vetex
13.10.2012
AZIZ publicatie + voorstelling in Oostende & Daarkom Brussel !

We trekken met de voorstelling 'De droom van Aziz' naar de bibliotheek van Oostende (zaterdag 13 oktober 20.30u) en het Vlaams-Marokkaans culturenhuis Daarkom (vrijdag 19 oktober 20.30u) in Brussel. Beide voorstellingen zijn gratis!

 

Ondertussen is de publicatie van de vertelling klaar, de recensies zijn lovend. Wil je graag een exemplaar, stuur dan een mailtje naar ann@kleinverhaal.be.

 

 

 

 

Project pagina: De droom van Aziz
08.06.2012
Trailer De Problematische Dood van Aziz

De trailer van De Problematische Dood van Aziz staat online!

Hier te bekijken. Made by Maithé Franco.

Project pagina: De droom van Aziz
17.04.2012
'De Problematische Dood van Aziz' in De Werf

Op 16 mei om 20.30u spelen Frank Adam (tekst en spel) en Jean-Baptiste Lison (muziek) de intieme theatervoorstelling 'De Problematische Dood van Aziz' in Kunstencentrum De Werf. De voorstelling, een produtctie van kleinVerhaal, is gratis. Daarna trekt het stuk in mei en juni naar de Brugse buurten, naar de plaasten waar het verhaal zijn oorsprong kent.

Project pagina: De droom van Aziz
07.03.2012
O Parleur op ENTER Gent

Na de première van 'On The Road To Nowhere' nóg een vuurdoop voor kleinVerhaal op het Gentse ENTER Festival!

 

De omzwervingen van O Parleur door de Brugse buurten leverden een fameus verhalenarchief op. kleinVerhaal nodigde auteur/theatermaker Frank Adam (Erotische Fabels, Aleksej) en accordeonist Jean Baptiste Lison (Orchestre National du Vetex) uit om met dat arsenaal aan verhalen aan de slag te gaan en er een intieme voorstelling uit te puren. Het stuk wordt gebracht in twee livings in de Brugse Poort. Neem plaats in de divan en geniet van een absurd, fijne en hoogst eigenzinnige brok theater genaamd: 'De problematische dood van Aziz' !

 

17 maart:

15.00u en 20.00u / living in de Brugse Poort, start bij de Vieze Gasten)

 

 

Meer info:

onthaal@enterfestival.be