KLEIN VERHAAL

yagoon en olivia hernaiz

Geluidscompositie voor Mu.Zee

In de tentoonstelling voor Mu.ZEE ‘La Eterna Juventud’ (01/06/2021 - 29/08/2021) gaat Olivia Hernaïz op zoek naar de manier waarop cultureel erfgoed, nationale identiteit en geheugen een invloed hebben op het individu. Haar interesse hiervoor werd gewekt tijdens het bestuderen van haar familiegeschiedenis, wat haar naar Rusland leidde. Drie opeenvolgende zomers bracht ze daar door bij een familie – haar familie – die ze nooit eerder had ontmoet. De twee jongere broers van haar grootmoeder, Arturo en Pablo, werden samen met 3500 andere Spaanse kinderen in 1937 per boot naar de toenmalige Sovjet-Unie gestuurd. 

 

‘La Eterna Juventud’, de eeuwige jeugd, refereert daarbij aan de strategieën achter het fascisme van de jaren dertig, maar ook aan de opkomst van nationalisme vandaag. Persoonlijke betrokkenheid bij een bepaalde regio door bijvoorbeeld culturele, culinaire en recreatieve ijkpunten, dient vaak een bestuurlijke tactiek. Het politieke klimaat weerspiegelt zich dan ook in de communicatie van overheden. Zo werd de aanwezigheid van de Spaanse kinderen in Rusland geïnstrumentaliseerd door zowel de Spaanse als de Russische autoriteiten. Franco beeldde de kinderen af als gevangenen die moesten gered worden, terwijl Stalin hen verhief tot belichaming van de communistische droom.

 

Oliva vroeg YaGoon om het lied "El hijos de Espana" die de Spaanse kinderen in Rusland zongen, te herwerken tot een hedendaagse geluidscompositie die nationaliteit, cultuur en identiteit op de korrel neemt. Daarnaast werd YaGoon ook omgevormd tot 'marching band' die de compositie door de Oostendse straten tot aan Mu.Zee brengt. De capes die de YaGoon muzikanten dragen werden ontwikkeld door Olivia Hernaïz ism kostumière Veerle Hasselman.

 

Foto's laden...
MEER INFO

Yamen Martini
yamen@kleinverhaal.be


Olivia Hernaiz website
Mu.Zee website