KLEIN VERHAAL

De Westerlingen

2020-2021

Goedheid, werkzaamheid, gelijkheid, spaarzaamheid, overvloed, vereniging, vrijheid, eendracht, voorzienigheid. De straatnamen liegen er niet om: het Oostendse Westerkwartier is een wijk vol deugden. De stad wou alvast dat deze wijk overliep van ambities. Achter de grote deugden schuilt het klein verhaal. De laatste decennia kent de wijk door de betaalbaarheid van de woningen, een instroom van nieuwkomers uit alle windstreken. Ook jonge middenklasse gezinnen vinden er hun thuis.

 

Samen met documentaire maker Jonatan Lyssens richtten we in het Westerkwartier een collectief op bestaande uit een achttal personen uit de wijk met interesse voor documentaire en film. We gaan daarvoor uitdrukkelijk op zoek naar mensen waarvoor een filmopleiding in het normale circuit een verre droom zou blijven.

 

Het collectief krijgt een opleiding op maat in de filmkunst. Dat gaat van techniek, documentaire-strategieën, korte film opdrachten, een inleiding in de documentairefilm-geschiedenis. Door het coronavirus werden we verplicht in 2020 het traject van de Westerlingen bij te stellen. Een documentaire in het Westerkwartier draaien met veel mensen voor en achter de camera bleek niet meer mogelijk. We vormden de Westerlingen om tot kleinVerhaal filmploeg die in verschillende projecten duikt en ondertussen proeft van verschillende audiovisuele technieken. Zo draaien ze reportages en items voor Lijfstroom en documenteren ze het maken van de reus met de bewoners van de Vuurtorenwijk.

 

 

Foto's laden...
MEER INFO

Veerle Hasselman | 0486 42 79 84
veerle@kleinverhaal.be


Jonathan Lyssens