KLEIN VERHAAL

THE TRUE TEMPEST

hell is empty and all the devils are here

2013 - 2014

Speeldata:

 

27 september om 14u en 19u30 in kc De Werf, Groeplaats. Groenestraat 19b, BRUGGE

gratis toegang, reserveren verplicht via reservatie@dewerf.be

 

Met 'The True Tempest' vat kleinVerhaal samen met Oostendse jongeren tussen 15 en 21 jaar de zoektocht aan naar hoe zij zichzelf zien in verhouding tot elkaar en de rest van de wereld. 'The Tempest' van William Shakespeare en Peter Greenaway's interpretatie van dit stuk, 'Prospero's Books', vormen de artistieke leidraad en vetrekhaven voor de creatie van vier kortfilms.

 

Het 'TTT' concept refereert naar 'de ware storm' die woedt in de hoofden van jongeren. De storm als metafoor voor de ongrijpbaarheid en de strijd die jongeren voeren met universele thema's als macht, magie (religie), jaloezie, liefde, conflict, identiteit en uitsluiting. Dit alles binnen de setting van een ongepolijste havenstad aan de zee, Oostende.

 

We starten 'The True Tempest' met een intensief voortraject waarin we jongeren op straat, in hun jeugdhuis, op school en bij de betrokken partners ontmoeten, aanspreken, castings organiseren en warm maken om deel te nemen. Het reilen zeilen van 'TTT' is te volgen, van castings tot draaidagen, is te volgen op de TTT facebook pagina.

 

'The True Tempest' resulteert uiteindelijk in vier kortfilms, samen vormen ze de hoofdstukken van één verhaal. Hiervoor gaan we in zee met cineasten Diederick Nuyttens, Maaike & Fairuz (garage64), Nicolas Daenens & Gilles Coulier. Zij begeleiden gedurende een viertal maanden op eigen(zinnige) wijze elk een groep jongeren bij de ontwikkeling van een kortfilm, hun interpretatie van 'de ware storm'.

 

Videokunstenaar Nuyttens liet jongeren zowel voor als achter de camera experimenteren, verzamelde al dat materiaal in een hallucinante video installatie waarvan de output de basis vormt voor de uiteindelijke kortfilm: 'The Television Toxicator', een magische trip op de rand van de waanzin', aldus de regisseur.

 

'Kingsh!t' van regisseur Daenens zette de jongeren dan weer aan het acteren, schotelde situaties voor uit hun leefwereld gegrepen en liet hen daarop improviseren. Van daaruit werden scenes uitgewerkt en schreef hij een stormachtig scenario dat vervolgens werd verfilmd als een mozaïekvertelling over 24 uur in het leven van enkele jongeren. In de woorden van één van de jonge acteurs: 'iets onverwachts dat in één klap zal toeslaan!'

 

Coulier op zijn beurt nam zelf de camera ter hand en zoomde in op de jongeren, zat hen op de huid op zoek naar ware identiteit en verscholen dromen. Een beklijvend document zonder franje. Of in de woorden van Shakespeare's Prospero: 'We are such stuff dreams are made of'...

 

Garage64 en Sarah Bostoen zetten in op dans, de werkvorm bij uitstek om communicatie tussen deelnemers die verschillende talen spreken haalbaar te maken. Hun filmatelier resulteerde in 'Everybody', een visueel sonnet, een stormachtig portret van jongeren die hun anker stuk voor stuk in Oostende uitsmijten. Bewegingen worden zinnen, deinend op een onvoorspelbaar ritme. Onstuimig en vol wilskracht.

 

 

 

Dit project kwam tot stand met steun van de Vlaamse Overheid, de provincie West-Vlaanderen, de stad Oostende en cultuurcentrum De Grote Post.