KLEIN VERHAAL

Ateliers XL Concertgebouw

2007-2011 > Concertgebouw Brugge

Vijf  jaar organiseerde kleinVerhaal unieke ontmoetingen tussen cultuur en onderwijs in het Concertgebouw. De Ateliers XL kozen bewust voor een onalledaagse duik in de hedendaagse kunstdisciplines, met een prikkelende en unieke beleving als doel. Het Concertgebouw als architecturaal kunstwerk vormde het uitgangspunt om kinderen op sleeptouw te nemen in diverse artistieke disciplines. Een rondleiding in het Concertgebouw werd gevolgd door of verweven met een workshop muziek, klank, fotografie, theater of bouw.

 

 

Fotoatelier XL

Tijdens deze shop worden de klassen ondergedompeld in de kunst van ‘het kijken’. Fotografie is het medium bij uitstek om de jongeren gevoelig te maken voor compositie, detail, licht, schaal, kleur, ... De inspirerende architectuur en biotoop van het concertgebouw is de ideale omgeving voor dit onderzoek.
De rondleiding en workshop vormen één geheel. De leerlingen worden verdeeld in vijf/zes groepjes. Op een vijftal plaatsen in het concertgebouw wordt halt gehouden, en slaan de leerlingen aan het fotograferen. De begeleider ondersteunt de groepjes tijdens het fotograferen met tips en tricks en verbindt fotografie met architectuur, muziek, schilderkunst ... (zie verder)

 

Bouwatelier XL

Een ervaringsgerichte ontdekkingstocht door het Concertgebouw, met aandacht voor detail en voor eigenschappen als licht, ritme, kleur, materiaal en organisatie. Tijdens de rondleiding verkennen de kinderen alle uithoeken van het gebouw en maken ze snelle schetsen. Op basis daarvan ontwerpen en creëren ze met kartonnen volumes hun hoogsteigen Concertgebouwsite

 

Muziekatelier XL

In het Muziekatelier XL maken leerlingen kennis met ritme en melodie. Na de rondleiding door het Concertgebouw nemen ze samen een duik in de orkestrale wereld. Ze ontdekken verschillende ritmes
en bouwen melodieën op. Ze leren improviseren én samen muziek maken.

 

Theateratelier XL

Welke sfeer hangt er in het Concertgebouw op de dag van een belangrijk concert? Wat gebeurt er dan zoal in de coulissen, op het podium, aan de kassa? En natuurlijk: wat is de magie van die bedrijvigheid,
wat kan er allemaal mislopen? In het Theateratelier XL is het Concertgebouw zowel decor, acteur als inspiratiebron voor allerlei scenario's. De kinderen leren improviseren en proeven van het teksttheater.

 

Klankatelier XL

Deze shop benadert muziek als ‘geluid’. Geluid dat verhalen vertelt. Klassieke en hedendaagse muziek (klassiek, pop, rock, beat, ...) gaan hier als gelijken hand in hand, want beiden vertellen verhalen dmv geluid. Veelal verhalen zelfs met dezelfde inhouden of thema’s: liefde, dood, vrede, geluk en ongeluk, ongenoegen, ... emoties.  De klas gaat op zoek naar een eigen verhalende geluidscollage geïnspireerd door de architectuur en biotoop van het concertgebouw. Ze gaan aan de slag met vinyl wat voor veel leerlingen een eerste echte ervaring is met deze geluidsdrager.

 

 

 

 

 

 

Foto's laden...
MEER INFO
Mail naar info@kleinverhaal.be