KLEIN VERHAAL

DE VALIEZENEXPO

januari - juni 2016 > Atelier kleinVerhaal

Oog Voor Elkaar is een samenwerking tussen Oostendse verenigingen waar armen het woord nemen, Samenlevingsopbouw, het Centrum voor Algemeen Welzijnswerk (CAW) en het Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg (CGG). Met Oog Voor Elkaar wordt over de muren van de eigen organisatie gekeken en worden de krachten gebundeld in een participatief project waarbij mensen, veelal met kwetsbare achtergrond, aangesproken worden op hun talenten en passies. kleinVerhaal engageerde zich om het project mee vorm te geven.

 

SNUISTERIJEN KABINET


Onder het clienteel en het netwerk van de verschillende organisaties werd een scheepslading lege koffers verspreid. Mensen vulden de valiezen met allerlei objecten over zichzelf, hun passie, hun dromen, hun leven en liefde... Sommige valiezen kwamen terug volgestouwd met prullaria, anderen met een bescheiden post-it briefje.

 

'Voor mij was het niet moeilijk om de valies te maken. Andere mensen hadden er wel moeite mee. Ik weet wat mijn talenten, hobby's en passies zijn, ik heb dat in mijn leven al kunnen ontdekken.'

Overtuigde valiezenmaakster

 

De gepakte koffers werden vervolgens verzameld in het atelier van kleinVerhaal aan de Sint-Sebastiaansstraat. Jean-Baptiste Lison, accordeonist gekend van Orchestre International Du Vétex en verzamelaar-knutselaar, ontfermde zich over de koffers en hun inhoud. Alles werd zorgvuldig gefotografeerd en gearchiveerd en met de spullen die hij aantrof bouwde hij een bijzonder authentieke expo. Hij diepte meer dan 500 objecten op uit de valiezen en gaf alles een waardevol plekje in één groot 'snuisterkabinet': LP's, vintage brei-en haakwerk, fragiele wereldkaarten, 'moderne' schilderijen, grootmoeders recepten, vergeelde familiefoto's, nieuw behangpapier, amoureuze gedichten, glimmende speelgoedautootjes... Klein, kitscherig en alledaags of groot, artistiek en exclusief, ieder object geeft willensnillens een stukje identiteit van zijn eigenaar prijs.

 

De Valiezenexpo feestelijk geopend in aanwezigheid van de Oostendse burgervader Johan Vande Lanotte. Daarop deed de geruchtenmolen haar werk, vele bezoekers daagden de week nadien op om in de tentoonstelling snuisteren. Op zoek naar iets dat ze ook bij zichzelf herkennen, of gewoon curieus naar andermans spullen en smaak.

 

'Het brengt heel wat bij jezelf naar boven, maar je leert er ook ongelooflijk veel uit over jezelf en de anderen.' Reflecterende valiezenmaker

 

DE ATELIERS


'Een superkans dit project, want vele workshops zijn voor mij en voor alle mensen met een laag inkomen vaak niet betaalbaar.' Enthousiaste valiezenmaakster

 

De Valiezenexpo is tegelijk de aftrap van een nieuw parcours. Oog Voor Elkaar nodigt kunstenaars en professionals uit die de deelnemers en hun achterban coachen tijdens verschillende ateliers. De workshops worden op maat uitgewerkt en vertrekken van hetgeen in de valiezen werd aangetroffen. Van het maken van artistieke stambomen over exotische kookateliers tot lessen wildbreien. Materiaal voor een volgende expo?

Foto's laden...
MEER INFO
Mail naar info@kleinverhaal.be