KLEIN VERHAAL

DIAMETER 12,4

september 2017 - augustus 2018 > Brussel, Antwerpen, Breskens, Oostende

 

Multimediaal kunstenaar Ief Spincemaille en kleinVerhaal vertrokken op 24 maart 2018 met een boot naar een gebied net achter de horizon.


Tijdens een voortraject reisden ze het land af op zoek naar rekruten en spraken mensen onverwacht aan in organisaties, bedrijven en op straat. Ze hadden zeekaarten bij en een klein briefje met een beschrijving van 'de einder' die ze zouden opzoeken. Een 15-koppige bemanning werd samengesteld die zich om welke reden dan ook onlosmakelijk verbinden met de bestemming van deze reis.

 

Gedurende 4 dagen zette de bemanning koers naar een plek net achter de horizon. Een cirkelvormig gebied van 12,4 km in de Noordzee waar enkel nog de zee en de horizon te zien zijn. Ronddobberend in deze 12,4 diameter zocht de bemanning naar iets wat richting en houvast kan geven. Terwijl ze nergens zo ver weg van de wereld waren als daar, zaten ze er tegelijkertijd middenin. Een nieuwe en andere onmetelijkheid doorkruiste hun horizon: de onuitputtelijke honger van onze maatschappij naar meer. Tegen de achtergrond van een consumerende wereld op drift, zochten ze bij henzelf het stuurloze en richtinggevende op. Persoonlijke en mondiale structuren kwamen samen in deze allegorische reis.

 

Kurt d'Haeseleer (beeld) en Jürgen De Blonde (geluid) verwerkten alle impressies van de reis in een video-installatie op de site Raversyde tijdens de tentoonstelling Un/Settled. Daarnaast werden fragmenten uit de gesprekken met de bemanning gedocumenteerd in een publicatie met 21 Begin- en Eindpunten, vormgegeven door Raf Vancampenhoudt en Joris Verdoodt, met foto's van Michiel De Baets.

 

Het traject werd online verslagen in een logboek door de jonge schrijfster Babette Debouver. We eindigen met een multimediale presentatie en publicatie van het verhaal op de site Raversyde tijdens de tentoonstelling Un/Settled, een organisatie van KAAP (zomer 2018).

 

PRODUCTIE: SPOREN VZW, KLEINVERHAAL, WERKTANK
MET STEUN VAN KAAP, DE PROVINCIE VLAAMS-BRABANT, PROVINCIE WEST-VLAANDEREN, STICHTING KONINGIN PAOLA, STAD OOSTENDE EN DE VLAAMSE OVERHEID.
MET DANK AAN BETONNE JEUGD, IBIS ZEEVAARTSCHOOL, CAW OOSTENDE EN SOCIAAL HUIS OOSTENDE

 

 

Foto's laden...
MEER INFO

Veerle Hasselman | 0486 42 79 84
veerle@kleinverhaal.be


Blog Babette Debouver