KLEIN VERHAAL

Mobiel XL - Oud Hospitaal

valiezen en fanfares

01.09.2008 - 30.10.2008 > Wijk Oud Hospitaal, Oostende

Voor de tweede landing van Mobiel XL gingen we in zee met het Orchèstre International du Vetex en zetten we ons mobiel atelier neer op de Vogelmarkt. Samen met Het Buurthuis 'Oud Hospitaal' en het Sociaal Huis Oostende dompelden we ons 2 maand lang onder in deze boeiende wijk.

 

De buurt in een valies

100 valiezen werden verdeeld in de wijk. Gezinnen en individuen kregen een valies en werden gevraagd op zoek te gaan naar een foto, een verhaal, een voorwerp ... met een bijzondere persoonlijke betekenis of over hun band met de buurt. Dit konden ze opbergen in de valies. Ook de valies als geheel versieren of bewerken was een optie. Op zondag 7 september haalden we onder muzikale begeleiding van de VETEX alle valiezen terug op. Met de valiezen en hun inhoud zetten we een tentoonstelling op in de Mobiel XL.

 

Activiteit: straatvoetbal: bij het Buurtmonument aan het Filip Van Maestrichtplein. Wijk oud-hospitaal trainde elke woensdagavond in september z'n eigen straatvoetbalploeg, aan het Filip van Maestrichtplein, en dit onder deskundige leiding van spelers van KV Oostende. Op woensdagavonden, gedurende de maand september, daagden we andere ploegen uit en speelden zo gedurende één maand een eigen tornooi en meteen ook de pannen van het dak.

 

Activiteit: buurtmonument

Op het Filip van Maestrichtplein bouwden we vanaf begin september de hele periode door aan een buurtmonument. Het werd een houten constructie waar we, samen met iedereen die overweg kan met hamer en nagels, een maand lang zouden aan werken. Iedereen werd ook uitgenodigd om zijn of haar fantasie op dit monument bot te vieren. Persoonlijke voorwerpen, verwijzingen of puur praktische dingen (tafeltje om te kaarten, zitbankje ...) of een eigen plankje met een boodschap konden hierin verwerkt worden. Het monument werd een ontmoetingsplek waar iedereen kan langskomen voor een babbeltje, een kop koffie, om wat te werken ... Op 12 oktober had het monument zijn finale vorm hebben en werd het plechtig en feestelijk ingehuldigd om 16u.

 

Activiteit: schaken

Bij de Mobiel XL op de Vogelmarkt. Iedere woensdag tussen werd er geschaakt in de Mobiel XL.

 

Activiteit: Film

Op 3 vrijdagavonden werden er films op groot scherm vertoond. O.a. Le fabuleux destin d'Amèlie Poulain en Chocolat werden gedraaid: dè kans om deze klassiekers samen met je buurt nog eens terug te zien!

 

Feestelijke parade en opening buurtmonument

Met eigen muziekanten, de kleurrijke VETEX-fanfare, vrijwilligers uit de muziekscholen en buurtbewoners begeleidden we een heuse buurtstoet. Alle verenigingen of individuele bewoners konden zich hier in tonen. In functie van deze parade organiseerden we een reeks ateliermomenten waarin we oa werkten aan marionetten en percussiemobielen. De parade werd, samen met de opening van het buurtmonument en het buurtfeest, hèt hoogtepunt van deze Mobiel XL Oostende.

 

Een samenwerking met Orchestre International du Vetex, Buurtwerk 'Oud Hospitaal' en Sociaal Huis Oostende.