KLEIN VERHAAL

Mobiel XL - ZwankenDamme

het terracotta schoenenleger

18.04.2009 - 15-07.2009 > Zwankendamme

Samen met artiest Peter De Blieck streken we in april 2009 neer naast de kerk in Zwankendamme. Een idyllisch, afgelegen dorpje dat helemaal dreigde afgesloten te worden van de buitenwereld door de aanleg van een rangeerterrein. kleinVerhaal bleef er 2 maanden en legde samen met de Zwankendammenaars een verrassend traject af.

 

Je dorp in een valies

300 lege valiezen werden  verdeeld, bewoners vulden ze met persoonlijke spullen, foto's, schoenen, schrijfsels ... 'Wat leeft er in Zwankendamme? Hoe kijken bewoners vooruit?'

Het resultaat werd getoond in de expo 'Je dorp in een valies', 18 april 2009 in de Mobiel XL.

 

Polderklei

Na deze expo werkten we samen met alle bewoners aan 'Het Zwankendamse Terracotta schoenen-leger', refererend aan de poldergrond en de onvermijdelijke Vlaamse klei. Elke inwoner maakte z'n eigen schoen in klei en deed zijn bijdrage aan de bijhorende klankband. Alle kleiwerk werd gebakken in geïmproviseerde buitenovens. Eens het schoenenleger gebakken, trok het op stap doorheen de regio richting Brugse Burg. Het reizende schoenenleger stuurde onderweg een kaartje richting huis, een foto van kunstenaar Bart Gabriel (zie beeld boven).

 

All work and play

Zwankendamme Kleit: met de kleitafels, taart en koffie trokken we door de straten.

Zwankendamme Vertelt: een avond met 8mm-filmpjes en verhalen van vroeger, en babbels over de toekomst.

Zwankendamme Sjot: een voetbaltornooi met ambiance! Een Djembegroep en een DJ maakten van dit tornooi een heftig feest. Na de finale en de overhandiging van de Wisselbeker stortten we ons op het dorpsaperitief.

Zwankendamme Wandelt & Danst: een wandeling met onderweg kleine dansvoorstellingen, met de vriendelijke uitnodiging om zelf een dansje te placeren. Alle wandelaars bereidden op voorhand hun favoriete dessert: na de wandeling proevde we elkaars dessert met koffie in de Mobiel XL.

 

Slothappening Mobiel XL

Op het slotfeest werd het kunstwerk 'Het Zwankendamse Terracotta schoenenleger' officieel onthuld in de vorm van een dansperformance van Darryl Woods. Nadien werd het stevig feesten  met 's avonds een Bal Populair.

 

Mobiel XL Zwankendamme kwam tot stand met steun van Brugge Plus.