KLEIN VERHAAL

Mobiel XL - het concept

een nomadische organisatie, een mobiele studio

01.01.2005

 

 Met Mobiel XL strijkt kleinVerhaal 1 tot 3 maanden neer in een straat, plein, buurt of dorp, met de bedoeling mensen te mobiliseren en te beroeren ('in beweging te zetten'). Het arsenaal van de kunsten geldt daarbij als wapen.

 

Mobiel XL is in eerste instantie een prikkelende, uitnodigende ontmoetingsruimte waar buurtbewoners en kleinVerhaal elkaar tegenkomen. Langzamerhand wordt de studio een werkplek en creatieruimte waar kunstenaars in residentie de deelnemers en passanten uitdagen en meenemen langs een artistiek parcours. Mobiel Xl eindigt telkens als presentatieplek.

Naast individuen worden ook locale actoren (verenigingen, bedrijven, netwerken ...) 'gemobiliseerd' om deel te nemen aan het project. kleinVerhaal gaat met hen op pad, in den beginne onderzoek en overleg, daarna samen creëren en tenslotte presenteren.

 

Mobiel XL staat voor de eigenzinnige sociaalartistieke methodiek ontwikkeld door kleinVerhaal vzw. Het vormt ook de verbinding tussen alle afzonderlijke trajecten en resultaten binnen de diverse buurten die kleinVerhaal met dit concept aandoet. Het geheel vormt zo het symbool van de verscheidenheid en diversiteit van elke buurt, en bij uitbreiding elk individu.

 

Mobiel XL symboliseert een 'valies', een koffer als symbool voor reizen, ontdekken, ontmoeten. Ieder Mobiel XL traject startte met het verdelen van valiezen. Mensen vulden de koffers met persoonlijke spullen gaande van foto's, boeken, kledij, filmpjes, dia's, koffiemokken, typemachine's,... Die inhoud werd vervolgens tentoongesteld in de atelierruimte van Mobiel XL. De opening van de tentoonstelling betekende een eerste grote ontmoetingsmoment. 'Wat heeft mijn buurman in de valies gestoken?'

 

Mobiel XL , 'de Valies', werd vormgegeven door scenograaf/kunstenaar Peter De Blieck. Hij maakte een multifunctionele ruimte, een abstracte eyecatcher in de vorm van een opengeklapte koffer waarvan de inhoud functioneert als atelierruimte.

Foto's laden...
MEER INFO
Mail naar info@kleinverhaal.be

website Peter De Blieck