KLEIN VERHAAL

O Parleur

2008-2012 > De Brugse Wijken

'Het vertellen van verhalen was vroeger een huis-, tuin- en keukenbezigheid. Ze ontstonden rond het haardvuur omdat men elkaar iets te vertellen had. Het plezier van te vertellen an sich, en de banden die dat smeedt is ontegensprekelijk.' - Geert Van Istendael

 

'De Brugse volksverhalen 'O Parleur' vielen sterk in de smaak. Het sprak aan omdat het zeer herkenbaar was. We herkenden de mensen uit de verhalen.' - Inge & Marleen

 

'Ik was nog nooit in de Brugse volksbuurten geweest, deze verhalen en volksfiguren komen zo plots tevoorschijn en ademen de ziel uit van de gewone mensen in Brugge' - Jos

 

 

SOCIAAL ARTISTIEK BUURTONDERZOEK

 

kleinVerhaal vzw werkte in 2008 in opdracht van de dienst Stedenbeleid Brugge de productie O PARLEUR uit met de ambitie de wijken te engageren in een gelaagd sociaal-artistiek traject dat buurten in beweging zet en de eigenheid van de Brugse wijken aan de oppervlakte brengt.

 

O PARLEUR...

een sociaal-artistiek buurtonderzoek.

O PARLEUR...

speurtocht naar authentieke verhalen en geruchten.

O PARLEUR...

mensen samen brengen en artistiek uitdagen.

O PARLEUR...

een combinatie van multimedia-, installatie- en vertelkunst.

 

 

2009 - 2010

kleinVerhaal werkte O Parleur uit in opdracht van de dienst Stedenbeleid Brugge. Na 2 jaar on tour werden 17 Brugse buurten bereikt en evenveel buurtcomité's. Die laatste organiseerden, samen met een begeleider van kleinVerhaal, telkens een Straffe Verhalenavond en een Straffe Toer, een wandeling doorheen de buurt met de strafste verhalen live verteld door een verteller/acteur. Bovendien werd op iedere locatie gedurende 10 dagen de O Parleur-cel, een interactieve telefooncel, geplaatst om geluiden, gegevens en korte verhalen over de buurt te verzamelen. Deze klanklandschappen vind je terug op www.oparleur.be!

 

2011-2012

Op deze 'on tour' doorheen de Brugse buurten ontdekten we talloze authentieke volkse verhalen die verscholen zaten achter gevels, in steegjes, op pleintjes en parken of achter de toog. Met dit verborgen arsenaal willen we verder aan de slag. Met de ambitie om de volksverhalen naast de grote historische verhalen te plaatsen en ze te ontsluiten voor een breed publiek.

 

Auteur/theatermaker Frank Adam werd uitgenodigd om te grasduinen doorheen dit archief. Hij selecteerde verhalen en bewerkte ze tot 'salonvertellingen'. Muzikant/accordeonist Jean-Baptiste Lison ging in dialoog met de verhalen en het acteerwerk van Adam. Samen blazen deze heren de vertelsels nieuw leven in, zowel op scene als in de huiskamers. Op die manier worden de verhalen terug gebracht naar de mensen en de buurten waar ze gevonden werden. De voorstelling gaat in première op het Gentse ENTER Festival!

 

Frank Adam schrijft teksten voor theater, radio en opera, publiceert romans, absurde fabels, poëzie en liederen en maakt en speelt zelf theater. Zijn werk is filosofisch getint, ernstig-absurd, geestig-ontroerend. Jean-Baptiste Lison is vooral bekend als accordeonist van het 'Orchestre International du Vetex', maar eveneens frontman van het kunstenaarscollectief tousdepassage en prout.me.

 

 

In samenwerking met Stad Brugge, Tapisplein, Wijzer en Erfgoedcel Brugge.