BAKEN

01.03.2012 -2013 > Bibliotheek Kris Lambert, Oostende

Voor dit project maakt kleinVerhaal vzw de verbinding tussen de sociaal-artistieke praktijk en levenslang leren in het kader van digitale geletterdheid.  Met andere woorden: vormingswerk met een groter sociaal en artistiek verhaal als leidraad met de bedoeling deelnemers te prikkelen, kennis en kunde mee te geven, nieuwsgierig te maken en goesting naar meer te doen krijgen. kleinVerhaal noemt dit project Baken.

 

De constant aanwezige dreiging van storm en overstromingen, het leven met de getijden, is het ruimer artistiek kader voor Baken. Een idee wat aansluit bij het Grundtvig leerpartnerschap River/Cities/Waterfronts.

 

De bibliotheek Kris Lambert is het labo, het epicentrum, van waaruit kleinVerhaal wil opereren. De bib als een baken in de stad van waaruit letterlijk en figuurlijk de link gelegd wordt naar het vernieuwde Zeeheldenplein, de stad Oostende en de thematiek van het leven aan het water. Het Zeeheldenplein als onderzoeksterrein voor ateliers rond fotografie en geluid onder leiding van kunstenaars Bart Gabriel en Filip Daniels. Twee parcours waar zowel artisticiteit als vorming worden verweven en die zichtbaar worden via website en blogs.

 

Baken, gestationeerd in de bibliotheek, is een ontmoetingsplek waar een diversiteit aan deelnemers mekaar tegen het lijf lopen. Een plaats waar mensen terecht kunnen voor vragen en ondersteuning omtrent ICT, maar eveneens om feedback te krijgen en zelf input te geven voor het artistieke verhaal. Zowel mensen die vertrouwd zijn met het reilen en zeilen binnen de bib als ‘nieuwe’ mensen worden gerecruteerd om in te tekenen op toegankelijke ateliermomenten waarbij nieuwe skills worden verworven.

 

Baken is een project op maat van de Bibliotheek Kris Lambert, haar partners, de bezoekers en de stad Oostende.

 

Laat hier je appreciatie over dit project na!

bruggelink, 13.03.2012

Karen Dick | 0473 38 02 07
karen@kleinverhaal.be | www.bakenoostende.be
Foto's laden...
BAKEN webstek
Bibliotheek Kris Lambert
Filip Daniels
Bart Gabriel
facebook
20.12.2013
t ZEEGAT in Oostende

Op woensdag lanceerden we met trots 't Zeegat in de bibliotheek Kris Lambert.

Tien weken lang werkte de redactie van Baken aan deze 24 pagina's tellende gazette. Een satirische tussen waarheid en leugen, met Oostende als rode draad.


De papieren versie wordt verspreid door Oostende. De digitale editie, met links nar de blogs van de redactie, geluidsfragmenten, etc,... kanje bekijken via: www.bakenoostende.be!

 

Veel leesplezier!

 

 

06.12.2013
Baken lanceert 't ZEEGAT

Onder het motto: de actualiteit is de beste satire die er is, begonnen we een zoektocht naar wat een krant zoal kan zijn. Dit resulteerde niet in een zoveelste buurtgazet maar in een document vol verhalen tussen waarheid en leugen, verleden en toekomst, beeld en verbeelding. Journalistieke skills werden aangewakkerd en weer in vraag gesteld, verhalen opgenomen, vervormd, herwerkt, herkauwd en weer uitgespuugd.

 

Benieuwd naar het resultaat?

Op 18 december om 20u. nodigen we u van harte uit op de receptie ter gelegenheid van de lancering van deze eenmalige krant.

Zowel de gedrukte als de digitale krant worden aan u voorgesteld.

De avond sluiten we af met live muziek in de bib!

Iedereen welkom!

 

Praktisch: woensdag 18 december
20u, gratis toegang
Forumzaal Bibilotheek Kris Lambert

21.10.2013
Baken zoekt...

... reporters, filmmakers, schrijvers, fotografen om mee te werken aan een satirische krant!

 

Gebeten door schrijven, filmen, fotograferen, interviews? Sluit je aan bij ons redactieteam. Geen voorkennis vereist. We komen samen elke woensdagavond om 18u in de Oostendse Bibliotheek Kris Lambert.

 

Info of inschrijven bij Karen:

karen@kleinverhaal.be

0473 / 380 207

23.09.2013
Satirische avond met BAKEN!

Stap mee in het hoofd van een satiricus: kunstenaar, schrijver, muzikant Dirk Elst stelt zich aan u voor! Koen Vromman, de man achter het wereldbefaamde TV Ekkergem, komt Dirk vergezellen. De heren leggen elkaar het vuur aan de schenen. Een satirische blik op, wel euh, satire dus!Woensdag 25/09 om 20u, Bibliotheek Kris Lambert, Wellingtonstraat 7, 8400 Oostende

16.06.2013
MOTIE/EMOTIE online !

Voor diegenen die de laatste realisatie van ons BAKEN project nog niet gezien hadden, klikkerdeklik hier !

29.05.2013
BAKEN programma update

 

Oh ja, en het is GRATIS

 

START 20u.

 

* Screening van een gevarieerd aanbod animatiefilms uit binnen en buitenland.
O.a. 'OH WILLY' van Emma de Swaef en Marc Roels, 'OUDGEHEUGEN' van Emma Vanhille, PROLEGOMENA van Karolien Soete, TRAM van Marina Pavlatova, THE EXTERNAL WORLD van David O'Reilly

 

* Premiere van de film MOTIE // EMOTIE

 

* Films van Raoul Servais met live muzikale begeleiding door Paul Van Gysegem (bas) en Patrick De Groote (trompet, bugel)

08.05.2013
MOTIE/EMOTIE

Tien weken lang stortten we ons samen met een ploeg oostendenaars zich op de creatie van een bijzondere animatiefilm: motie/emotie. Naast de premiere van dit werk serveren we u op deze avond een buitengewone

selectie animatiefilms van zowel jong talent als gevestigde waarden.

 

Afsluiten doen we met werk van Raoul Servais onder live muzikale begeleiding. verwacht u aan een
onconventionele ontmoeting met een fantastisch genre!

 

5 juni - 20.00u

Bib Kris Lambert Oostende

 

meer info en het concrete programma op:
www.bakenoostende.be
facebook -> baken oostende

 

 

10.04.2013
Baken animatie atelier draait op volle toeren!

In Oostende draait Baken op volle toeren!

De eerste resultaten van het animatieatelier zien er alvast veelbelovend uit!!

 

Neem alvast een kijkje op volgende links:

 

http://vimeo.com/63743905

 

http://vimeo.com/63743906

 

http://vimeo.com/63743903

14.02.2013
Baken News

Op 6 februari kwam Raoul Servais zijn verhaal vertellen in de bibliotheek van Oostende. Aan de hand van fragmenten uit zijn films en zorgvuldig gemodereerd door Kris Denys, kwamen we te weten waarom de Magiër van Oostende nooit een Oscar kreeg, hoe hij hebben en houden kwijtspeelde tijdens een bombardement, waarom hij niet al zijn films zelf tekent en meer van dat fraais!

 

Op 27 februari starten we in de Bib Kris Lambert met een nieuw artistiek atelier. Onder leiding van Karen Dick gaan we op zoek naar de mogelijkheden van animatiefilm. De opeenvolging van ritme, richting, grootte en kleur van de beelden is cruciaal. Alles is mogelijk in de wondere wereld van animatiefilm! Een golf word een wolk, een duikvlucht blijkt een vliegende start! Hier alvast een voorsmaakje!
Tijdens de aansluitende vormingssessies worden de digitale mogelijkheden verder uitgezocht. De vorderingen van de cursisten uit de vormingsreeks zijn te volgen via hun blogs op www.bakenoostende.be/allewebsites

09.01.2013
BAKEN Forum IV met Raoul Servais !

Het is inmiddels 60 jaar geleden dat Oostende overstroomde. Het water maakte toen een onuitwisbare indruk en liet kunstenaar Raoul Servais (Oostende, 1928), grootmeester van de Belgische animatiefilm, niet onberoerd. Het inspireerde hem voor zijn eerste langspeelfilm: 'Taxandria' . Genoeg redenen om de man en zijn werk van dichtbij te bekijken. Het vierde BAKEN forum nodigt u graag uit voor een goed gesprek met de 'Magiër van Oostende'!

 

woensdag 6 februari, 20.00u

gratis

 

Bibliotheek Kris Lambert

Wellingtonstraat 7

8400 Oostende

20.12.2012
Hoe klinkt vijf voor twaalf? Baken expo van start!


Gedurende tien ateliers nam geluidskunstenaar Filip Daniels dertien Oostendenaars op sleeptouw. Het werd een verkenningstocht doorheen de disciplin van de geluidskunst, een stroming binnen de kunsten die veelal onbekend en onbemind is.

 

De deelnemers vertrokken voor dit project vanuit het idee dat het 'vijf voor twaalf is': de dreiging is nabij, de zeespiegel stijgt, het water nadert stilaan onze lippen... Welke geluiden en klanken horen bij dit gebeuren, bij dit gevoel?

 

Men componeerde visuele partituren, ontwikkelde zelf microfoons voor onderwater- opnames of genereerde digitaal geluid met de computer. Dit resulteerde in uiteenlopende 'geluidswerken' die van 20 december t.e.m. 12 januari worden gepresenteerd in de bibliotheek Kris Lambert.


De vernissage was alvast een succes!

13.12.2012
BAKEN expo pt II

Graag nodigen wij u uit voor de BAKEN VERNISSAGE op 19 december om 20.00u.

 

Gedurende tien ateliers nam geluidskunstenaar Filip Daniels vijftien Oostendenaars op sleeptouw. Het werd een verkenningstocht doorheen de discipline van de geluidskunst, een veelal onbekende en onbeminde stroming binnen de kunsten.

 

Deelnemers vertrokken voor dit project vanuit het idee dat het 'vijf voor twaalf is': de dreiging is nabij, het zeepeil stijgt en het water staat bijna aan onze lippen... Welke geluiden en klanken horen bij dit gebeuren, bij dit gevoel?

 

Men componeerde visuele partituren, ontwikkelde zelf microfoons voor onderwater- opnames of genereerde digitaal geluid met de computer. Dit resulteerde in uiteenlopende 'geluidswerken' die gepresenteerd worden in en rond de bibliotheek Kris Lambert: tussen boeken en cd's, aan de muur, op monitors...

 

Tot dan !

 

place to be:

Bibliotheek Kris Lambert

Wellingtonstraat 7

8400 Oostende

 

02.11.2012
BAKEN geselecteerd voor BIB Web Awards!

BAKEN is geselecteerd voor de Bib Web Awards! Stemmen in categorie 6 "Vree Mediawijs" is de boodschap en kan hier.

20.09.2012
3de BAKEN forum op 3 oktober met Arne Quinze en Laura Maes

Arne Quinze doet het verhaal over zijn recent werk 'Rock Strangers' op de Oostendse dijk. Over het kunstwerk doen veel meningen en controverse de ronde maar wie of wat zijn die strangers eigenlijk die op de dijk strandden?

 

Laura Maes (Oostende) gooit het over een ander boeg en wijdt ons in in de wereld van de geluidskunst. Ze bouwt ongeziene installaties die de verbeelding letterlijk en figuurlijk prikkelen. Maak kennis met een bijzondere discipline die we via dit forum gehoor willen geven.

 

Beide kunstenaars roepen een hoop vragen op met hun werk. Op het forum stellen ze zichzelf en hun kunst voor. Wat hebben ze wel of niet met elkaar gemeen en welke rol speelt oostende in hun werk?

 

3 oktober 20.00u

Forumzaal Bibliotheek Kris Lambert

Wellingtonstraat 7

8400 Oostende

25.08.2012
nu zondag Baken op het strand!

Zondag om 14u op het strand van Oostende in het kader van 'Fin d'Saison'. Het einde van de zomer, het begin van een nieuw cultuurseizoen. Ook het project BAKEN in opdracht van de Bibliotheek Kris Lambert schiet opnieuw uit de startblokken. kleinVerhaal duikt voor deze feestelijke gelegenheid samen met geluidskunstenaar Filip Daniels een strandcabine in en installeert er een klankinstallatie.

 

Je gelooft je oren niet...

08.08.2012
Toekomstplannen smeden !

kleinVerhaal mooi gebronzeerd terug uit congé. Lichaam en geest op scherp. Op het programma:

 

We bereiden het tweede luik van BAKEN (Oostende) voor met oa een forum met Arne Quinze en Laura Maes (gerenommeerde geluidskunstenaar) op 3 oktober, artistieke ateliers rond geluid en de invloed daarvan op onze manier van kijken onder leiding van Filip Daniels...

 

De opstart van het project 'DRUKDOENERIJ' in de oude Brugse drukkerij Die Keure. Een aantal kunstenaars loodsten we reeds het indrukwekkende pand aan het Gentpoortkwartier binnen. Ondertussen vinden schilders, multimedia artiesten en fotografen er hun onderdak. kleinVerhaal richt er een tijdelijke ontmoetingsplek in en start er vanaf half september met een drukatelier voor de buurt. Het startschot wordt gegeven op zaterdag 15 september met een opendeurdag, 's avonds ronden we af met de voorstelling 'De Problematische Dood van Aziz'. Het is rond dit bijzondere verhaal dat de buurt in de periode september-december aan de slag gaat in ons drukatelier. Meer volgt.

 

Het ontwikkelen van een projectdossier voor het jaar 2013. De ideëen borrelen, de goesting is er. Als onze plannen rond zijn, dan horen jullie het.

 

gegroet

 

 

 

Project pagina: De droom van Aziz
15.06.2012
Expositie BAKEN

Gedurende twaalf laagdrempelige ateliers nam fotograaf Bart Gabriel een vijftiental Oostendenaars op sleeptouw. Tijdens de workshops werden Oostende en het water voor de lens gehaald waarbij de deelnemers werden uitgedaagd op een andere manier te kijken, een zoektocht naar compositie, licht en verhaal. Interpretatie in plaats van documentatie.

 

Het resultaat van deze ateliers wordt in een unieke expo gegoten.

Vernissage: 27 juni – 19.00u

De tentoonstelling loopt nog van 28 juni tot 31 augustus.

 

Bibliotheek Kris Lambert

Wellingtonstraat 7 - 8400 Oostende

T 059 29 51 51

 

 

03.05.2012
2de forum BAKEN met Carl De Keyzer

BAKEN organiseert levendige fora met als thematiek de sluimerende dreiging van water. Wat met de klimaatopwarming, de stijging van de zeespiegel, de komst van de 1000 jarige stormen, de kustbescherming? Hoe wordt daar op verschillende plaatsen mee omgegaan en in hoeverre zijn we daar wel of niet op voorbereid? Tijdens de fora wordt deze thematiek vanuit zowel de kunsten als de wetenschappen benaderd.

 

CARL DE KEYZER (KUNSTFOTOGRAAF EN LID MAGNUM)

Vier jaar lang reisde deze gerenommeerde kunstfotograaf vier maanden per jaar de Europese kusten af voor een artistiek onderzoek waarbij hij de stille dreiging van het water voor de lens haalde. We zien dramatische wolkenvelden, vervaarlijke rotsen, verlaten hotels en desolate landschappen. Zijn werk, 'Moments Before The Flood', wordt in Oostende geëxposeerd van 17 mei tot 26 augustus op de maritieme site aan de Oosteroever. Op het forum licht De Keyzer zijn werk toe en inspireert hij het debat met intrigerende beelden.

 

TINA MERTENS (INGENIEUR AFDELING KUST VAN DE VLAAMSE OVERHEID)

Projectverantwoordelijke voor het masterplan "kustverdediging in Vlaanderen". De afdeling Kust heeft de zwakke zones van de zeewering in kaart gebracht, die plaatsen waar de risico's voor overstroming het grootst zijn. Een derde van de kust blijkt onvoldoende beschermd. Tina Mertens geeft tekst en uitleg bij de feiten.

 

23 mei - 20.00u

Bibliotheek Kris Lambert

Wellingtonstraat 7

8400 Oostende

Gratis

24.03.2012
1ste Forum Baken Oostende

kleinVerhaal werkt in de Bibliotheek van Oostende rond de thematiek van 'The Flood': de dreiging die ervaren kan worden wanneer men zich bevindt nabij een grote massa aan water. Op woensdag 4 april om 20.00u lanceren we in kader hiervan een eerste forum met vier sprekers:

 

Redgy Bonnet

Een wervelende getuigenis over de watersnood in 1953.

 

Henri Laplasse

Trok richting IJsland op 21 jarige leeftijd en was daarmee de jongste schipper die op IJsland voer.

 

John Pauwels

Communicatieman bij dienst Kust van het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust. Deze dienst ijvert voor de bescherming van kust en bevolking tegen het geweld van de zee met als kerntaak: zeewering.

 

+ de lokale zeeheld

Gezouten anekdotes!

 

Tijdens en na het forum wordt archiefmateriaal van de watersnood van '53 vertoond. Kom luisteren naar boeiende vertellingen en snuisteren in foto- en videomateriaal over de intrigerende kracht van water.

 

Wees welgekomen. Het forum is gratis en gaat door in de

Bibliotheek Kris Lambert - Wellingtonstraat 7 - 8400 Oostende.